BRAND IN HISTORISCH BEURSGEBOUW IN KOPENHAGEN: "HELFT GEBOUW AFGEBRAND, WAARONDER ICONISCHE DRAKENTOREN EN GROTE HAL"

Het historische Beursgebouw is een van de oudste gebouwen van de Deense hoofdstad. Het is gebouwd in het jaar 1625 en staat niet ver van het Deense parlement. Vandaag zetelt de Kamer van Koophandel in het gebouw. Die beschrijft de brand als een "afschuwelijke tragedie".

Op rechtstreekse beelden die de Deense media uitzenden, is te zien dat een groot deel van het dak van het gebouw is afgebrand. Ook de iconische drakentoren is verloren gegaan. Op beelden is te zien dat de spits afbreekt en naar beneden valt.

Volgens de directeur van de Kamer van Koophandel is ongeveer de helft van het Beursgebouw volledig verwoest. Niet alleen het dak en de toren, maar ook binnenin dus. Zo is ook de iconische Grote Hal volledig afgebrand. 

Intussen zouden er geen vlammen meer te zien zijn, maar de brandweer waarschuwt dat het vuur weer kan oplaaien. Er wordt nu nog nageblust. De brandweer zegt dat het bluswerk zeker 24 uur zal duren. 

Eerder op de dag werd ook gezegd dat de gevel van het Beursgebouw mogelijk niet gered zou kunnen worden, omdat er ook dragende structuren beschadigd zijn. "De gevels beginnen te bezwijken", klonk het. Al is niet meteen duidelijk of ze daarmee de gevels van het hele gebouw bedoelden of enkel het deel dat in brand stond. Voorlopig lijken ze het in elk geval nog te houden.

"Onze Notre-Dame"

Door de beelden van de brandende en instortende torenspits is de vergelijking met de brand van de Notre-Dame in Parijs snel gemaakt. In 2019 brak een zware brand uit in die Franse kathedraal, waardoor een groot deel van het dak - met ook de middelste torenspits - en het interieur in vlammen opging.

Ook de plaatsvervangende premier van Denemarken, Troels Lund Poulsen, ziet de gelijkenissen. "Onze eigen Notre-Dame", reageert hij. Er gaan ook meteen stemmen op om het gebouw te laten heropbouwen, zoals met de Notre-Dame gedaan wordt.

De Deense minister van Cultuur Jakob Engel-Schmidt benadrukt dat het gebouw een belangrijke plaats is voor Kopenhagen. "400 jaar aan Deense geschiedenis gaat in vlammen op", reageerde hij op het socialemediaplatform X.

Renovatie

Er is nog geen informatie bekend over de oorzaak van de brand. Het gebouw onderging een renovatie en was omgeven door beschermende plastic doeken en metalen stellingen. Bij de Deense zender TV2 wijst een brandexpert naar de verhoogde risico's op brand bij renovaties. Zo kan het zijn dat brandmelders worden afgedekt, om een vals alarm door het vele stof te vermijden.

De Deense architect die de restauratie leidt, is erg onder de indruk van de brand. "Ik kan er nauwelijks tegen", zei hij aan Deense media. Al het renovatiewerk dat al gedaan was, is nu verloren gegaan in de brand. Maar de architect gelooft dat het gebouw gereconstrueerd kan worden.

Historische kunst

Er is geen sprake van gewonden. De mensen die in het gebouw aanwezig waren, konden op tijd naar buiten geraken. Sommigen slaagden er ook in enkele historische schilderijen uit het gebouw te redden.

Medewerkers van het Nationaal Museum en een 90-tal soldaten van de Deense Life Guard zijn ter plaatse gekomen om historische kunstwerken, schilderijen en andere werken te proberen redden. Dat gebeurt volgens een op voorhand bepaald reddingsplan, waarbij de werken met de grootste waarde het eerst gered worden.

Ook de directeur van de Kamer van Koophandel Brian Mikkelsen hielp de kunst in veiligheid brengen.

Enkele honderden kunstwerken zouden gered zijn. Ze werden in eerste instantie naar het Deense Nationaal Archief gebracht, maar zouden vandaaruit naar andere plaatsen gebracht worden. 

Een van de belangrijkste werken die er hangen (of hingen), is 'Van de beurs van Kopenhagen' van de Deense schilder Peder Severin Krøyer uit 1895. Op het schilderij staan 50 vertegenwoordigers uit het Deense zakenleven afgebeeld in de Grote Hal van het Beursgebouw.

Het schilderij kon gered worden, maar dat kostte wel enige moeite. Het schilderij is zo groot dat de verhuizers hun uiterste best moesten doen om het door de deuren en in de vrachtwagen te krijgen. "Toen dat lukte, klonk er een groot applaus", meldt de Deense zender TV2.

TV2 meldt ook dat er nog geen overzicht is van welke kunstwerken gered konden worden en welke eventueel verloren gingen. Maar het grootste verlies is het afgebrande deel van het gebouw zelf, klinkt het.

Het Beursgebouw van Kopenhagen en de iconische drakentoren

Het Beursgebouw van Kopenhagen is een belangrijk herkenningspunt en een toeristische trekpleister voor de Deense hoofdstad. Vooral de iconische drakentoren valt op. De toren bestaat uit vier standbeelden van draken, waarbij de staarten van de dieren zich met elkaar verstrengelen en zo de torenspits vormen. De draken zouden de verschillende delen van het oude Deense Rijk voorstellen.

Het Beursgebouw werd in 1625 gebouwd op bevel van Christiaan IV, koning van Denemarken en Noorwegen. Een beursgebouw heeft een belangrijke symbolische waarde, want het toont dat een stad een financiële hotspot is. Het gebouw had toen ongeveer 40 marktkramen en liet schepen toe om rechtstreeks aan het gebouw in en uit te laden. Het heeft een Nederlandse Renaissancestijl, net als bijvoorbeeld het Stadshuis van Antwerpen.

Het dak bestond oorspronkelijk uit lood, maar tijdens de Zweedse bezetting van 1658 en 1659 werd dat lood gebruikt om kanonskogels te maken. Het dak werd toen vervangen door koper, waardoor het zijn hedendaagse groene kleur kreeg.

Vorige week vrijdag ging een fotograaf van het Deense Nationaal Museum nog op verkenning tussen de stellingen op het dak van het Beursgebouw. Die nam er onder meer foto's van het onderste gedeelte van de drakentoren (zie tweet onder).

2024-04-16T08:27:44Z dg43tfdfdgfd