32 BETOGERS OPGEPAKT BIJ STUDENTENPROTEST IN AMSTERDAM, BEZETTE UNIVERSITEITSGEBOUW IN UTRECHT IS ONTRUIMD

Aan de Universiteit van Amsterdam en de Utrecht Universiteit hebben studenten, faculteitsmedewerkers en sympathisanten de afgelopen dagen grootschalig betoogd tegen de oorlog in Gaza. Pro-Palestijnse demonstranten willen dat de instellingen de banden met Israël verbreken en hebben uit protest tenten opgezet en toegangswegen met barricades geblokkeerd, zoals al in heel wat andere universiteiten wereldwijd gebeurde. 

Vooral aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), gelegen op het Roeterseiland, gaat het er hevig aan toe. Daar heeft de politie gisteren wapenstokken, schilden en politiehonden gebruikt om de demonstranten weg te jagen. Op verschillende video's op sociale media is te zien hoe de politie uithaalt en manifestanten slaat, schopt en wegsleurt.

Volgens de politie werden gisteren 32 betogers opgepakt voor "openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing". Betogers belaagden de politie door brandblussers leeg te spuiten en met voorwerpen te gooien, de mobiele eenheden deelden klappen uit aan demonstranten, schrijft NOS. 

Ook dinsdag werden demonstranten weggevoerd: toen werden ongeveer 125 mensen gearresteerd tijdens een ontruiming van het protestkamp op Roeterseiland.

Na de hevige politieactie op het Binnengasthuisterrein gisterenavond zijn de meeste demonstranten ervandoor gegaan. Een klein deel verzamelde zich nog op het Rembrandtplein, maar daar werd het al snel rustig.

Utrecht: "60 studenten en stafleden universiteit weggevoerd"

De pro-Palestijnse demonstranten in Utrecht zijn donderdagochtend vertrokken en hebben aangekondigd later tijdens de dag terug te komen. De meesten vertrokken, een aantal anderen bleef rondhangen, getuigt een ANP-journalist ter plaatse.

De demonstranten hielden een universiteitsgebouw van de Universiteit Utrecht aan Drift 25 bezet. Van de voorzitter van het bestuur Anton Pijpers hadden ze een ultimatum gekregen. Als ze om 00.05 uur in de nacht van woensdag op donderdag niet zouden zijn vertrokken, zou de politie ingrijpen.

De demonstranten kwamen op de brug tussen de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat oog in oog te staan met de mobiele eenheid en even leek het erop dat het tot een treffen zou komen. Een groep aangehouden demonstranten werd in een bus weggevoerd. Het ging volgens de demonstranten op het Instagramaccount 'encampment.uu' om meer dan 60 studenten en stafleden van de universiteit. Na 2 uur 's nachts begonnen de meesten te vertrekken.

Ook universiteitsgebouw in Genève bezet

Ook in Genève in Zwitserland bezet een groep sinds dinsdag het UniMail-gebouw uit protest tegen het geweld in Gaza. Afgevaardigden hebben een delegatie van het rectoraat van de Universiteit van Genève ontmoet. Hierna hebben de manifestanten de toestemming gekregen om nog een nacht extra in het gebouw te overnachten.

In de Zwitserse stad Lausanne is de nachtelijke bezetting van het Géopolis-gebouw tot een eind gekomen. De directie van de universiteit wilde enkel blijven onderhandelen wanneer de manifestanten zich zouden terugtrekken uit het gebouw. De studenten gaven gehoor aan de voorwaarde, maar beloven dat ze door de dag opnieuw aanwezig zullen zijn.

Washington

In Washington in de VS hebben de ordediensten gisterenochtend een pro-Palestijns kamp ontmanteld aan  de George Washington-universiteit. Daarbij arresteerden ze verschillende studenten. In een persbericht heeft de politie het over een "geleidelijke escalatie". Volgens de politie werd eerst nog geprobeerd om "de spanningen te verzachten".

Rond 4 uur plaatselijke tijd greep de politie in en zette ze pepperspray in tegen de betogers, schrijft studentenkrant GW Hatchet. De politie arresteerde tientallen manifestanten. 

De burgemeester en het hoofd van de politie moesten later die dag uitleg verschaffen in het Congres over de manier waarop ze het studentenprotest aanpakken. Maar die hoorzitting werd geannuleerd wegens de ontmanteling van het kamp, zegt het Republikeinse parlementslid James Comer. 

2024-05-09T10:07:38Z dg43tfdfdgfd