VUB STELT SAMENWERKINGEN MET LANDEN IN GLOBALE ZUIDEN VOOR AAN MINISTER GENNEZ

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft maandag bij een bezoek van minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) uit de doeken gedaan op welke manieren de universiteit samenwerkt met partnerinstellingen in het Globale Zuiden. Projecten die mede mogelijk gemaakt worden door VLIR-UOS, het voornaamste platform voor academische samenwerking in het kader van globale duurzame ontwikkeling.

Tijdens het bezoek is de minister onder meer in gesprek gegaan met VUB-rector Jan Danckaert en professor Abedulla Elsaidy, docent aan de Islamic University of Gaza. Sinds 1 oktober is Elsaidy ook doctoraatsstudent aan de VUB in kader van de Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (UOS). Er werd onder meer besproken hoe de VUB de relaties met Palestina in de huidige situatie kan verbeteren en onderhouden.

"Globale uitdagingen kunnen we enkel ten gronde aanpakken als we ook écht samenwerken", aldus Gennez. De minister is gelooft dat de projecten die tijdens het bezoek werden voorgesteld, "het sprekende bewijs zijn" dat de academische wereld is doordrongen van het idee van samenwerking met het Globale Zuiden". "Door uitwisseling van kennis en expertise wapenen we onszelf en onze partnerlanden tegen de uitdagingen van vandaag én morgen."

In het kader van het bezoek werd gelijktijdig ook actiegevoerd door VUB-studenten die pleiten voor een academische boycot van de onderwijsinstellingen in Israël. Daar hebben een veertigtal studenten aan deelgenomen. De studenten hebben meteen ook een wapenembargo en diplomatieke sancties tegenover de Israëlische regering bepleit, in lijn met de eisen van de internationale Boycott, Divestment, Sanctions-beweging (BDS). "We worden te weinig gehoord", aldus organisator Johanna Pinket. "Maar we zijn vastberaden verder te zetten tot alle universiteiten Israël boycotten."

De actie werd georganiseerd door het VUB Palestine Solidarity Network. Op foto's is te zien hoe de minister in gesprek treedt met de actievoerders.

2024-04-29T17:11:43Z dg43tfdfdgfd