VLAANDEREN WIL GENTSE VOORUIT TEGEN 2027 LATEN ERKENNEN TOT WERELDERFGOED

De Vlaamse regering wil het Gentse cultuurhuis Vooruit laten erkennen tot Unesco-werelderfgoed. Dat is dinsdag na jarenlange speculatie officieel bekendgemaakt. Er wordt tegen 2026 een gezamenlijk dossier met zes andere cultuurhuizen van over de hele wereld voorbereid. Als dat wordt goedgekeurd, volgt de erkenning in het najaar van 2027.

De Vooruit opende de deuren in 1913 en is daarmee een van de oudste kunstenhuizen in ons land. Het werd opgetrokken om de vrijetijdsbesteding van arbeiders te democratiseren en groeide uit tot een ankerpunt als socialistisch feest- en kunstencentrum in de verzuilde Vlaamse maatschappij van voor de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog verloederde het gebouw tot het in 1982 een nieuwe adem vond als onafhankelijk kunstencentrum. Vandaag is Vooruit een begrip in Gent. Niet enkel bij nostalgische socialisten maar ook bij jongeren die er kennis maken met het nachtleven en internationaal cultureel talent.

In 2021 adopteerde de partijleiding van de voormalige socialistische partij sp.a de naam om haar populariteit op te krikken, tot onvrede van de directie van de Gentse organisatie. Maar een poging om de naam te veranderen, draaide op niets uit en het kunstencentrum leeft sindsdien onder de naam VierNulVier.

Het gebouw heet evenwel nog steeds Vooruit en die naam staat nog altijd in grote drukletters op de gevel.

2024-04-23T10:32:06Z dg43tfdfdgfd