VERDWENEN 900 JAAR OUDE ANTWERPSE ABDIJ KRIJGT GEDENKSTEEN

In Antwerpen heeft het stadsbestuur een gedenksteen ingehuldigd voor de verdwenen Sint-Michielsabdij aan de oevers van de Schelde. Restanten daarvan kwamen de voorbije jaren aan de oppervlakte tijdens archeologisch onderzoek in het kader van de heraanleg van de Scheldekaaien. De abdij werd 900 jaar geleden gesticht, maar kwam in verval tijdens de Franse periode (1794-1815).

De Sint-Michielsabdij werd in 1124 opgericht door Norbert van Gennep, oftewel de latere heilige Norbertus en de geestelijke die aan de wieg stond van de norbertijnenorde. Door de eeuwen heen groeide de abdij tot een bloeiende en invloedrijke religieuze instelling. Onder Frans bewind werd het klooster echter opgeheven, en werd het gebouw meermaals geplunderd en beschadigd. Na de Belgische Revolutie van 1830-1831 werd de abdij afgebroken.

Archeologisch onderzoek bracht een aantal funderingen, kelders en graven weer tijdelijk aan de oppervlakte tijdens de werken aan de Scheldekaaien, die van openluchtparking worden omgevormd tot groene openbare ruimte met een hogere waterkering. De stad besloot daarom een gedenksteen te voorzien binnen het voormalige kloosterdomein, geïntegreerd in een wandelpad. Vlakbij werd een informatiepaneel geplaatst met meer duiding over de verdwenen abdij.

In het FelixArchief, het Antwerpse stadsarchief, loopt vanaf 7 mei een kleine expo over de Sint-Michielsabdij. Je vindt er archiefstukken over de stichting van de abdij, de kerk, en belangrijke gasten die er vroeger verbleven. Ook het recente archeologisch onderzoek krijgt er een plaats.

2024-05-04T11:05:23Z dg43tfdfdgfd