TWEE LADINGEN COCAïNE ONDERSCHEPT IN HAVEN VAN GENT

In de haven van Gent zijn in een week tijd twee ladingen cocaïne aangetroffen bij kolenschepen ut Colombia. Dat meldt de federale gerechtelijke politie (FGP) van Gent woensdag.

Op 21 maart kwam een kolenschip uit Colombia aan in North Sea Port Gent. De FGP, de scheepvaartpolitie en de douane voerden een controle uit en in de lading kolen troffen ze twee zakken aan met daarin ongeveer 40 kilogram cocaïne.

Vijf dagen later, op 26 maart, controleerden dezelfde instanties opnieuw een kolenschip uit Colombia. De FGP, de scheepvaartpolitie en de douane troffen een rugzak aan die met een magneet in een ruim tegen de wand was vastgemaakt. Deze rugzak bevatte ongeveer 25 kilogram cocaïne.

North Sea Port Gent is een bulkhaven, en het verbergen van drugs op een bulkschip is volgens de politie voor de drugsmaffia moeilijker dan in een container. "Maar ook voor de politiediensten is het een grote uitdaging om een bulkschip volledig te controleren, want dit vraagt veel capaciteit en lukt niet met zuiver technische middelen zoals een scanner", benadrukt de FGP.

De politie voegt er nog aan toe dat de drugsmaffia alternatieve of bijkomende manieren blijft zoeken om de drugs naar Europa te smokkelen. Politie en parket vragen daarom dat verdachte handelingen of informatie over criminele activiteiten in North Sea Port Gent gemeld worden. Dit kan bij de politie, maar ook op anonieme wijze via Portwatch.be.

2024-03-27T14:34:06Z dg43tfdfdgfd