STAATSBEZOEK VAN GROOTHERTOGELIJK PAAR VAN LUXEMBURG GESTART IN GIETENDE REGEN IN BRUSSEL

De Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa zijn dinsdagochtend om 10.30 uur op het Paleizenplein in Brussel aangekomen voor een staatsbezoek aan ons land. Dat bezoek duurt drie dagen tot en met donderdag. Het staatshoofd van Luxemburg en zijn echtgenote zullen samen met koning Filip en koningin Mathilde Brussel, Gent en Luik bezoeken.

Met het staatsbezoek tonen beide landen dat ze willen blijven investeren en samenwerken op het vlak van duurzame economische ontwikkeling, e-health, ruimtevaart, defensie en onderwijs, zegt het koninklijk paleis.

Het programma startte dinsdag in Brussel met een ceremoniële ontvangst op het Paleizenplein in Brussel. Koning Filip en koningin Mathilde kwamen er in de gietende regen aan. In de loop van de ceremonie, die tien minuten duurde, klaarde het op en zo konden de paraplu's toch even aan de kant gelegd worden. Na het schouwen van de troepen speelde de muziekkapel de volksliederen van beide landen.

Binnen in het paleis wachtte een Luxemburgse en Belgische delegatie de staatshoofden op. Koning Filip stelde aan groothertog Henri, zijn neef, de Belgische delegatie voor met senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose, Kamervoorzitster Éliane Tillieux, buitenlandminister Hadja Lahbib - net terug uit Marokko - , stafchef van het leger admiraal Hofman en Brussels burgemeester Philippe Close. De groothertog en groothertogin van Luxemburg ondertekenden het gulden boek.

Verder op het programma van de eerste dag staan een bezoek aan het Brusselse stadhuis en een staatsbanket in het Kasteel van Laken.

2024-04-16T10:28:06Z dg43tfdfdgfd