RECHTBANK TONGEREN - LANAKENAAR DIE DREIGDE OM AGENTEN MET SIKKEL NEER TE STEKEN RISKEERT VIJFTIEN MAANDEN

Een 34-jarige man uit Lanaken riskeert een gevangenisstraf van vijftien maanden omdat hij in 2022 enkele agenten met een sikkel bedreigde. De agenten in kwestie moesten hem oppakken nadat hij een contactverbod overtrad.

De man had in 2021 en 2022 een toxische relatie met zijn toenmalige vriendin. Dat resulteerde in heel wat geweld, waarbij meerdere keren de politie moest tussenbeide komen. Zo zag een getuige in januari 2021 hoe hij zijn vriendin aftroefde in een bushokje en sloot zijn vriendin zichzelf in haar auto op nadat hij haar woning kort en klein had geslagen en haar autobanden had plat gestoken.

Nadat hij een eerste keer een huisverbod kreeg opgelegd, waar hij zich niet aan hield, werd hij overgebracht naar de gevangenis. De man was nog maar net opnieuw uit de gevangenis toen hij het opgelegde huis- en contactverbod opnieuw verbrak.

De politie-inspecteurs van de politiezone Lanaken-Maasmechelen wilden hem daarom op 24 april 2022 arresteren en overbrengen naar de gevangenis. Toen de Lanakenaar de agenten echter opmerkte, verschanste hij zich in de stookruimte van zijn woning.

Toen de agenten de afgesloten ruimte wilden betreden, dreigde hij er mee om ze met een sikkel die daar lag neer te steken. Daarop zou de man geroepen hebben dat hij niet meer naar de gevangenis wilde en dat ze hem maar moesten neerschieten.

"Het was een paniekaanval", zo zei de Lanakenaar tegen de rechter woensdag. "Mijn leven stond op instorten en ik zat in de verkeerde omgeving. Het was niet de bedoeling om de agenten te verwonden maar eerder mezelf."

De man werd reeds veroordeeld voor de feiten tegenover zijn vriendin, maar stond woensdag terecht voor de weerspannigheid tegenover de politieagenten. Hiervoor vroeg de procureur een gevangenisstraf met uitstel van 15 maanden en voorwaarden.

Vonnis volgt op 5 juni.

2024-05-08T14:26:09Z dg43tfdfdgfd