RECHTBANK TONGEREN - GELDBOETES EN MAAND GEVANGENIS VOOR ORGANISATIE VAN HANENGEVECHT IN HOESELT

Een 66-jarige man uit Hoeselt, die in 2022 een hanengevecht organiseerde, heeft daarvoor een gevangenisstraf van een maand en een boete van 8.000 euro gekregen. Ook drie andere mannen die toen aanwezig waren kregen van de Tongerse strafrechter een boete van 2.400 euro. Tijdens de inval die volgde werden 37 hanen, waarvan er enkele zichtbare verwondingen vertoonden, in beslag genomen. Per haan moeten de vier mannen ook een schade vergoeding van 1 euro aan Gaia betalen.

Op 11 januari 2022 kwam er een anonieme tip binnen bij de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst dat er in de woning van de zestiger hanengevechten georganiseerd werden. De politie ging ter plekke en stelde vast dat er in de buurt van de woning heel wat auto's geparkeerd stonden. Toen de politie het pand betrad, stoven de aanwezige hanenliefhebbers alle kanten uit.

In de woning van de Hoeselaar was met zaagsel een cirkel aangebracht en daarrond lagen overal pluimen. Rond de cirkel stond een dertigtal stoelen, op een tafel werd een wedstrijdbeker met bebloede watten en ontsmettingsmiddel aangetroffen en een rol koord om sporen aan te binden. In de stallen was een haan aanwezig die nog metalen sporen droeg en een haan met recente verwondingen en bloedsporen. Ook lagen verspreid in de woning nog verschillende transportkisten met daarin meerdere hanen.

Zelf ontkenden de vier mannen die nog in de woning werden aangetroffen dat ze een hanengevecht organiseerden of bijwoonden. Zo verklaarden de mannen respectievelijk dat ze naar een verjaardagsdrink waren gekomen, in de buurt waren om te wandelen, een paard wilden kopen of een tentoonstelling gingen bezoeken. In het uitgelezen gsm-toestel van de Hoeselaar werden ook berichten teruggevonden waarin sprake was van een 'match', dat volgens de Tongerse rechter duidt op een hanengevecht.

2024-05-07T12:31:53Z dg43tfdfdgfd