RECHTBANK BRUSSEL - ERITREEëRS VEROORDEELD TOT GEVANGENISSTRAFFEN TOT VIER JAAR CEL VOOR MENSENSMOKKEL

Vier Eritrese mannen en een vrouw zijn woensdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 18 maanden tot vier jaar omdat ze minstens 24 personen naar het Verenigd Koninkrijk hadden gesmokkeld. De slachtoffers moesten tot 1.000 euro betalen voor hun overtocht, en werden soms mishandeld.

Het onderzoek ging van start toen de politie in maart 2023 in het Brusselse Noordstation zeven Afrikaanse vrouwen opmerkte die onder begeleiding van een man de trein namen naar Gent Sint-Pieters. De politie besloot het gezelschap te volgen en stelde vast dat ze vanuit Gent verder reisden naar De Pinte. Daar werd het gezelschap tegengehouden en aan een identiteitscontrole onderworpen. De man werd geïdentificeerd als Y.T., en bleek een mes bij te hebben dat kon gebruikt worden om dekzeilen van vrachtwagens open te snijden

Na die interventie volgde een maandenlang onderzoek met verschillende observaties en een uitgebreid telefonieonderzoek. Daaruit bleek dat Y.T. een organisatie leidde die mensen naar het Verenigd Koninkrijk hielp tegen betaling. Er werden verschillende gesprekken onderschept over betalingen voor transporten, en over personen die per boot of per vrachtwagen de overtocht zullen maken. Er werd ook gesproken over klappen die uitgedeeld werden en mensen die in koelwagens werden gedwongen.

Drie andere mannen hadden slachtoffers aangebracht en begeleid bij de transporten, en betalingen in ontvangst genomen. Y.T.'s partner had ook meegewerkt aan de feiten en had onder meer haar identiteitsdocumenten ter beschikking gesteld van vluchtelingen die naar het Verenigd Koninkrijk wilden trekken.

Y.T. werd veroordeeld tot vier jaar cel en een geldboete van 192.000 euro, en zijn partner tot een gevangenisstraf van 18 maanden, met uitstel. Drie andere verdachten liepen gevangenisstraffen van veertig maanden en drie jaar op.

2024-05-08T11:50:39Z dg43tfdfdgfd