RECHTBANK ANTWERPEN - PROCES TEGEN MISDAADCLAN Y. GAAT IN JANUARI VAN START

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is dinsdag de zaak ingeleid tegen de Assyrische misdaadclan Y. uit Antwerpen-Noord. Meer dan honderd beklaagden staan terecht, waardoor er voor de behandeling van het omvangrijke dossier dertien zittingsdagen worden uitgetrokken. Het proces begint op 6 januari 2025 en de pleidooien zullen tot zeker eind april in beslag nemen.

De beklaagden worden voor een waslijst aan feiten vervolgd: van de invoer van verdovende middelen, witwaspraktijken en schriftvervalsing tot sociale fraude, afpersing en corruptie. De dagvaarding telt meer dan honderd bladzijden en het strafdossier bestaat uit tientallen kaften.

Het onderzoek was in november 2017 van start gegaan en leidde in februari 2019 tot een reeks huiszoekingen en arrestaties. De organisatie en haar activiteiten werden via telefoontaps en bijzondere opsporingsmethodes in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de clan Y. zich zou hebben bezig gehouden met de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. Criminele inkomsten zouden via investeringen in vastgoed en bedrijven (in Turkije) zijn witgewassen.

De clan Y. probeerde ook invloed te kopen. Twee politieagenten staan mee terecht omdat ze informatie over clanleden zouden hebben opgezocht in politionele databanken. Een ambtenaar bij de stad zou valse identiteitsdocumenten hebben aangeleverd en twee bankbedienden zouden bankvorderingen van het gerecht meteen aan de organisatie hebben doorgespeeld.

Verschillende beklaagden zouden ook vervalste documenten hebben gebruikt om leningen voor een woning of een auto te krijgen. Door niet officieel samen te wonen met hun partner zouden ze hogere kinderbijslag en werkloosheidsuitkeringen hebben getrokken, terwijl ze wel gewoon op hetzelfde adres woonden.

Ook het onderzoek naar Melikan Kucam, het voormalige Mechelse N-VA-gemeenteraadslid dat werd veroordeeld voor gesjoemel met humanitaire visa, is een uitloper van het onderzoek naar de misdaadclan Y.

2024-05-07T12:41:55Z dg43tfdfdgfd