RAAD VAN STATE SCHORST OOK VERBOD OP BETOGING TEGEN VLAAMS BELANG MAANDAG

De Raad van State schorst ook het verbod op de tegenbetoging maandag in Brussel. Vrijdag werd al het verbod op een betoging van Vlaams Belang geschorst.

Maandag om 14 uur organiseert Vlaams Belang een protestmeeting op het Albertinaplein bij het Centraal Station in Brussel. Het gaat om het slot van de actie 'Doe ze luisteren'. Onder die leuze wandelde partijvoorzitter Tom Van Grieken in tien dagen van Oostende naar Brussel. De protestmeeting werd echter verboden door Brussels burgemeester Philippe Close, net als de tegenbetoging. Volgens hem kan het goede verloop niet worden gegarandeerd.

"In casu is de Raad van State van mening dat het besluit van de burgemeester van de stad Brussel, dat geschorst wordt, niet steunt op pertinente en afdoend aangetoonde motieven die een verbod van de aangevraagde betoging zouden rechtvaardigen", is te lezen in het arrest van zaterdag over de tegenbetoging.

De tegenbetoging, onder de naam 'Fascists not welcome', is het initiatief van onder meer de Franstalige vakbonden FGTB en CNE. Ze willen met hun manifestatie "een feestelijke daad van solidariteit en verzet tegen intolerantie en haat" vormen. De initiatiefnemers verzamelen om 12 uur op het Poelaertplein en roepen op om vreedzaam te betogen.

2023-05-27T20:56:29Z dg43tfdfdgfd