POLITIERECHTBANK GENT - GEEN BEROEP TEGEN GELDBOETE VOOR FILIP DEWINTER NA RIJDEN DOOR ROOD LICHT

Tegen de veroordeling van Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) tot een geldboete van 240 euro voor een verkeersovertreding in het Oost-Vlaamse Zelzate, waarbij hij door een rood licht reed vier seconden nadat het licht was veranderd, is geen beroep aangetekend. De Gentse politierechtbank had de straf vorige maand opgelegd, nadat de parlementaire onschendbaarheid van Dewinter voor de zaak opgeheven werd.

Dewinter postte in augustus vorig jaar op Twitter een foto van het proces-verbaal van de verkeersovertreding. "Het Gentse parket vraagt de opheffing van mijn parlementaire onschendbaarheid omdat ik aan 27 km/per uur door rood licht ben gereden, zonder ongeval, zonder intoxicatie, zonder strafblad, niks! Na 42 jaar rijbewijs, sorry maar kan gebeuren. Een hele procedure terwijl boete ook had gekund en veel kosten zou besparen", schreef hij.

Uit het pv bleek dat Dewinter op 29 juli vorig jaar om 17.07 uur met zijn Maserati op de John F. Kennedylaan in de richting van Gent door het rode licht reed. Het licht stond al 4,2 seconden op rood en Dewinter reed met een gecorrigeerde snelheid van 27 kilometer per uur toen hij geflitst werd. Het gaat om een overtreding van de derde graad, maar om Dewinter voor de politierechtbank te laten verschijnen voor die overtreding moest zijn parlementaire onschendbaarheid eerst opgeheven worden.

Voor de Gentse politierechtbank pleitte zijn advocaat dat Dewinter nog nooit een veroordeling opliep voor een verkeersovertreding en dat het om een verstrooidheid ging. De aanklager vroeg tien dagen rijverbod en 280 euro, maar de politierechter legde wegens het blanco strafblad van Dewinter alleen een boete van 240 euro op. Het openbaar ministerie is niet in beroep gegaan tegen de straf.

2024-04-25T15:25:23Z dg43tfdfdgfd