PLAATSTEKORT IN ANTWERPS BUITENGEWOON ONDERWIJS ZET ZICH DOOR IN SECUNDAIR

Enkele weken nadat bleek dat het plaatstekort in het buitengewoon basisonderwijs in en rond Antwerpen groot blijft, zijn ook de cijfers voor het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) bekendgemaakt. Van de 762 kinderen die daarvoor werden aangemeld, hebben er 472 (62 procent) een plaats toegewezen gekregen in een school. 290 kinderen, 38 procent dus, hebben nog geen plaats.

De tekorten zijn volgens het Lokaal Overlegplatform (LOP) het grootst in opleidingsvorm 1 voor type 2 (kinderen met een verstandelijke beperking) en type 9 (autismespectrumstoornis), en in opleidingsvorm 4 voor type 9 1A en 1B (eveneens autismespectrumstoornis). "In het BuSO blijven de tekorten, niettegenstaande de inspanningen die scholen en schoolbesturen doen, bestaan", erkent LOP-voorzitter Luc Claessens. "We doen ons best om de ouders die nu geen toekenning kregen zo goed mogelijk te informeren over plekken die alsnog vrijkomen."

Voor het gewoon secundair onderwijs zijn de cijfers een pak beter. 94 procent van de kinderen die werden aangemeld voor de A-stroom heeft al een plaats in een voorkeursschool. Bij de B-stroom gaat het om 70 procent, maar aangezien heel wat ouders hun kind dubbel hebben aangemeld omdat ze nog niet weten of hun kind dit jaar een getuigschrift haalt, kunnen daar nog een pak plaatsen weer vrijkomen. Overigens valt er een sterke stijging te merken van het aantal ouders dat zo'n dubbele aanmelding deed.

"We vragen deze ouders om de plaats die ze niet nodig hebben zo snel mogelijk vrij te geven", zegt Claessens. "Zo kunnen ouders die nog geen toewijzing in 1A of 1B ontvingen deze plekken benutten. We volgen de evolutie samen met de stad Antwerpen en de onderwijsaanbieders van dichtbij op zodat scholen waar nodig en in de mate van het mogelijke zich hierop kunnen organiseren."

Eind juni worden de ouders van dubbel aangemelde kinderen gecontacteerd om duidelijkheid te verschaffen.

2024-05-08T11:00:32Z dg43tfdfdgfd