PLAATSTEKORT IN ANTWERPS BUITENGEWOON BASISONDERWIJS BLIJFT "SCHRIJNEND"

In Antwerpen is de aanmeldingsperiode voor het basisonderwijs voor het schooljaar 2024-2025 afgesloten. In het gewoon basisonderwijs heeft 98 procent van de kinderen al een plaats in een voorkeurschool, maar in het buitengewoon onderwijs is het plaatstekort opnieuw "schrijnend", stelt het lokaal overlegplatform (LOP) vrijdag.

Van de 1.107 kinderen die werden aangemeld voor het buitengewoon basisonderwijs in Antwerpen, staan na de aanmeldingsperiode maar liefst 693 kinderen op een wachtlijst. Dat is 63 procent van het totaal, een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen al aan de alarmbel werd getrokken.

"Een verdere capaciteitsuitbreiding in het buitengewoon onderwijs is dus dringend nodig om het recht op onderwijs voor elk kind te waarborgen", klinkt het. Het tekort is wel niet in elke categorie even groot.

In het gewoon basisonderwijs kregen 5.779 (ofwel 98.5 procent) van de 5.877 aangemelde instappers in het kleuteronderwijs al een plaats. De cijfers voor de instapklas zijn het meest relevant, aangezien aanmeldingen voor latere jaren een vertekend beeld geven. Vaak gaat het daar om kinderen die al ergens schoollopen, maar om de een of andere reden hopen ergens anders een plaats te vinden.

2024-04-26T18:14:57Z dg43tfdfdgfd