ONGEVEER 32 PROCENT VAN BELGEN GAAT MET FIETS NAAR HET WERK

In 2023 gebruikte 32 procent van de Belgische werknemers de fiets voor het woon-werkverkeer, voor het hele traject of deels. Dat blijkt maandag uit een BeMob-enquête van de FOD Mobiliteit, waarover federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) communiceert. Het gaat om een stijging in vergelijking met 2019, toen 29 procent van de Belgische werknemers (deels) met de fiets naar het werk ging.

"De systematisering en de verhoging van de kilometervergoeding voor dagelijkse fietsers, in combinatie met de afschaffing van het plafond voor de werkgeversbijdrage, zijn duidelijk een doeltreffende stimulans voor het gebruik van de fiets om zich naar het werk te begeven", stelt Gilkinet vast.

Uit andere BeMob-enquêtes blijkt dat meer dan de helft van de volwassen Belgen een fietser blijkt te zijn (57 procent). Er zijn echter grote verschillen tussen de verschillende regio's. In Vlaanderen gaat het om 75 procent van de inwoners, tegenover 37 procent in Brussel en 31 procent in Wallonië. Vlamingen en Brusselaars gebruiken de fiets eerder voor nuttige verplaatsingen, zoals het woon-werkverkeer, om boodschappen te doen of om naar een hobby te gaan, terwijl Walen de fiets meer voor recreatie gebruiken.

Daarnaast is 30 procent van de fietsers van plan om meer te gaan fietsen en zegt 17 procent van de niet-fietsers ermee te zullen starten.

Elektrische fietsen winnen ook aan populariteit: het aantal gebruikers is in een jaar tijd gestegen van 24 naar 28 procent.

2024-04-15T07:15:41Z dg43tfdfdgfd