NOODWEER - MECHELSE HULPDIENSTEN KREGEN BIJNA VIERHONDERD OPROEPEN

De Mechelse hulpdiensten hebben na het noodweer van dinsdagavond bijna vierhonderd oproepen gekregen. Deelgemeenten Leest, Hombeek en Heffen werden het zwaarst getroffen. "Mensen hebben twee windhozen gezien die samenkwamen. Dat zou kunnen verklaren waarom de schade bijna in een rechte lijn loopt", zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD).

De kerktoren van Heffen is weggeblazen, negen hoogspanningsmasten liepen schade op, tal van bomen zijn omver gevallen en veel daken raakten beschadigd. Ook het dak van het chirolokaal in Leest waaide weg. Maar ook in Mechelen zelf is er volgens de burgemeester veel schade. Zo regende het binnen in de raadszaal van het stadhuis en werden veel bomen op de Mechelse Vesten ontworteld.

In de dorpshuizen van Leest en Hombeek en in zaal De Kettinghe in Heffen zijn infopunten geopend. Bewoners met vragen kunnen daar van 9 tot 15 uur en van 19 tot 21 uur terecht. Het Huis van de Mechelaar is open en tijdens kantooruren is het gratis nummer 0800 20 800 beschikbaar.

"Wie schade heeft, wordt in eerste instantie doorverwezen naar de eigen verzekeraar. We gaan vanuit de stad ook een dossier indienen bij het Vlaams Rampenfonds. Landbouwers die schade aan hun teelt opliepen, kunnen daarvoor beroep doen op de Schadecommissie", zegt Sanne De Visscher van de communicatiedienst Mechelen.

2024-07-10T08:41:41Z dg43tfdfdgfd