NOODWEER - BRANDWEER VLAAMS-BRABANT WEST NOG HELE DAG IN DE WEER

De brandweerzone Vlaams-Brabant West zal woensdag meer dan waarschijnlijk nog de hele dag in de weer zijn om de schade van het noodweer van dinsdagavond op te ruimen. De brandweerzone kreeg dinsdag in totaal 927 oproepen binnen, maar als bij wonder vielen er slechts drie lichtgewonden. Dat meldt woordvoerder Wouter Jeanfils.

Het noodweer dat dinsdagnamiddag over het land trok, sloeg in Vlaams-Brabant vooral toe in de regio rond Halle, en rond Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel. Die twee laatste gemeenten werden getroffen door een kleine windhoos die heel wat schade veroorzaakte. Maar ook elders in de provincie lieten regen en wind zich stevig voelen.

"We hebben in totaal 927 noodoproepen gekregen, waarvan er nog 400 à 500 openstaan", zegt brandweerwoordvoerder Wouter Jeanfils. "Ook vandaag komen er nog oproepen binnen, al zitten er tussen al die oproepen waarschijnlijk wel dubbels. Gisteren hebben we prioriteit moeten geven aan de dringendste oproepen, en dat zal vandaag niet anders zijn."

In de meeste gevallen gaat het om takken en bomen die afgerukt of omgewaaid zijn. Her en der zijn ook bomen op wagens terechtgekomen, waardoor de inzittenden gekneld zaten.

"We hebben die mensen kunnen bevrijden, het is een mirakel dat niemand van hen gewond is", gaat de woordvoerder verder. "Uiteindelijk zijn er slechts drie lichtgewonden gevallen in Diegm, waar een deel van een plafond van een vluchtelingenopvangcentrum is ingestort."

De brandweer zal waarschijnlijk nog de hele dag in de weer zijn om alle interventies af te werken, aldus nog Jeanfils: "We kunnen wel rekenen op de technische diensten van de gemeenten om mee de schade op te ruimen. Vermoedelijk zullen ook een aantal landbouwers te hulp schieten om bomen en andere brokstukken te helpen verwijderen."

2024-07-10T08:21:35Z dg43tfdfdgfd