NOG NIET DUIDELIJK OF NACHTVORST VOOR SCHADE HEEFT GEZORGD BIJ FRUITTELERS IN HASPENGOUW

De fruittelers in en rond Haspengouw hebben dinsdagmorgen alles uit de kast moeten halen om de vorstschade in hun plantages te voorkomen of beperken. Het kwik daalde op sommige plekken in Haspengouw tot -3 graden. Hoe groot de eventuele schade is die de nachtvorst heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk.

Omstreeks 1 uur tijdens de nacht van maandag op dinsdag dook de temperatuur onder het vriespunt en dit mede door de heldere hemel. In de meeste plantages werden toen de vuurpotten aangestoken en windmolens gestart om er op die manier voor te zorgen dat de warme lucht gemengd werd met de koude lucht. Ook werd er aan beregening gedaan om zo rond de prille vrucht een ijslaagje te vormen dat de vrucht moest beschermen tegen de vrieskou.

De vruchten zijn momenteel zeer gevoelig voor vorstschade, zo waarschuwde Danny Bylemans van PC Fruit vorige week reeds. "De vruchten zijn nog zeer gevoelig Zo kunnen er barsten in de schil en kromme vruchten ontstaan, en dat zou een ramp zijn voor de fruitboeren." In tegenstelling tot vorige week waren er de afgelopen nacht geen wolken die de temperatuurdaling minderden.

De schade kan zich in de komende dagen manifesteren. Dat kan gaan van barsten in de schil of zelfs kromme en misvormde vruchten.

2024-04-23T11:57:32Z dg43tfdfdgfd