De NMBS zou eind dit jaar een reeks extra treinen inleggen, maar moet zijn ambities terugschroeven. Dat schrijft De Standaard donderdag. De spoorwegmaatschappij wijst op een tekort aan personeel.
Tegen 2032 wil de NMBS 10 procent meer treinen laten rijden en 30 procent meer reizigers vervoeren. Tegen eind 2026 zouden er per week al 2.000 treinen extra rijden, goed voor 7,4 procent meer kilometers. De nadruk ligt vooral op extra aanbod rond de grote steden en betere verbindingen in het weekend.
Maar uit de documenten die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de NMBS op de rem gaat staan. Dertien van de vijftien projecten die eind dit jaar zouden worden gelanceerd, worden uitgesteld. Het gaat onder andere om laatavondtreinen op vrijdag- en zaterdagavond rond Brussel en Antwerpen, extra weekendtreinen van Brussel naar Charleroi, Leuven-Luik, Dendermonde of Aalst, en extra treinen op zondag tussen Hasselt-Mol en in de regio Eeklo-Gent-Oudenaarde-Ronse.
Twee beperkte aanpassingen, L-treinen rond Bergen en een inkorting van het traject Kortrijk-Sint-Niklaas tot Dendermonde, met aansluitend S-treinen, voert de NMBS wel door.
Als hoofdoorzaak wijst de spoorwegmaatschappij naar een gebrek aan personeel. "Ondanks grote inspanningen om aan te werven in een moeilijke arbeidsmarkt - vooral in Vlaanderen en Brussel - is er in december 2024 een tekort aan treinbestuurders om het geplande Transportplan uit te voeren", luidt het. Daarbij wordt aangehaald dat de afwezigheidscijfers hoger liggen dan voorzien, dat minder kandidaten slagen in de opleiding tot treinbestuurder en dat meer van hen voortijdig stoppen.
2024-09-05T05:30:49Z dg43tfdfdgfd