NIEUWE EUROPESE RAKET ARIANE 6 MAAKT EERSTE VLUCHT

De nieuwe Europese raket Ariane 6 is dinsdag voor het eerst gelanceerd. De lancering gebeurde om 21 uur Belgische tijd vanop de Europese ruimtevaartbasis in Kourou, Frans-Guyana, zo was te zien op ESA-televisie. "Lift-off", meldde de Europese ruimtevaartorganisatie op sociaalnetwerksite X.

Een en ander wordt gezien als een belangrijke stap voor het Europese ruimtevaartprogramma. De tientallen meters hoge draagraket heeft satellieten bij zich.

De ingebruikname van de Ariane 6 betekent dat Europese landen minder afhankelijk zijn van buitenlandse bedrijven als SpaceX, van de Amerikaanse miljardair Elon Musk. Voorganger Ariane 5 ging vorig jaar met pensioen, maar de introductie van de 6 liet vervolgens op zich wachten.

De eerste lancering van de nieuwste Europese raket wordt gespannen gevolgd. Dergelijke eerste vluchten mislukken vaak. Zo ontplofte de Ariane 5 in 1996 kort nadat het was opgestegen. De raket bleek later alsnog zeer succesvol.

Ariane 6 zit vol Belgische technologie. Zo levert SABCA onderdelen voor de motor en voorzien Hasseltse studenten meetapparatuur.

2024-07-09T19:54:37Z dg43tfdfdgfd