NGO JOIN FOR WATER LANCEERT 'WATER CHALLENGE' OM DERTIG DAGEN MINDER WATER TE GEBRUIKEN

Woensdag 1 mei start de Water Challenge. Via deze actie moedigt de ngo Join For Water aan om gedurende dertig dagen minder water te gebruiken. Deelnemers krijgen een maand lang tips en opdrachten opgestuurd, die zonder al te grote inspanningen vele liters water helpen sparen.

"Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar je gebruikt ook water door het voedsel dat je eet en de kleren die je koopt. Dit is ons verborgen waterverbruik", legt Lot Courtens van Join For Water uit. "Boeren gebruiken water om hun gewassen te laten groeien, er is water nodig om kleding te produceren, om producten te verpakken en te transporteren. Tel al die aparte cijfers bij elkaar op en je komt per persoon aan enkele duizenden liters per dag."

De 'eerlijke' watervoetafdruk van de wereldbevolking ligt op 3.800 liter per persoon per dag. In Vlaanderen ligt het werkelijke aantal met 7.400 liter per dag bijna dubbel zo hoog.

Bovendien importeren we in België 75 procent van het totale volume water dat we gebruiken, via groenten, fruit, vlees, kleding en andere producten. Ons consumptiegedrag legt een enorm beslag op de zoetwatervoorraden van de landen waar deze producten vandaan komen.

"Als iedereen al één duurzame keuze maakt in zijn of haar levensstijl en consumptiegedrag, dan kunnen we samen jaarlijks miljoenen liters water besparen", aldus Join For Water. Zo bespaar je bijvoorbeeld 2.000 liter water wanneer je een veggieburger verkiest boven een rundsburger of 100 liter door een kop thee te drinken in plaats van een koffie.

Meer info op www.waterchallenge.be.

2024-04-28T07:51:15Z dg43tfdfdgfd