MORTSEL ADVISEERT ONGUNSTIG VOOR NIEUWE VERGUNNING VAN LUCHTHAVEN ANTWERPEN

De stad Mortsel brengt een ongunstig advies uit in het kader van de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning van de luchthaven van Antwerpen in het naburige Deurne. Dat heeft het schepencollege beslist. De aanvraag is volgens het stadsbestuur "in strijd met een aantal Vlaamse, federale en Europese regels, onder andere met het stikstofdecreet".

Mortsel zegt ook een probleem te hebben met de eeuwigdurendheid van de eventuele vergunning, die dit jaar moet worden vernieuwd. Als er al een vergunning zou komen, moet die tijdelijk zijn, klinkt het. "En dat met de voorwaarde dat aan alle toepasselijke voorwaarden van de Europese, Federale of Vlaamse wetgeving wordt voldaan", aldus het stadsbestuur.

"Het gaat dan onder meer om de vastgestelde gewestplannen, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP), het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen (RSV), de huidige milieuvergunningen en het stikstofdecreet." Er moeten in dat kader bindende afspraken en timings worden opgesteld, en opgevolgd, meent het stadsbestuur.

"Over wat er in toekomst precies met de luchthaven moet gebeuren, zijn de meningen in het schepencollege, net als onder de Mortselaars, wel eens verdeeld", zegt schepen van Milieu Steve D'Hulster (Vooruit). "Maar we zijn het er wel roerend over eens dat we niet akkoord kunnen gaan met deze eeuwigdurende vergunning." Volgens schepen voor Ruimtelijke Ordening Livia Moreau (Open VLD) is de aanvraag ook problematisch omdat een vermelde uitbreiding eigenlijk zonevreemd is volgens de huidige regelgeving.

Ook verschillende buurtcomités protesteerden de voorbije maanden al tegen een eventuele nieuwe vergunning voor de luchthaven. Zij willen de luchthaven liefst helemaal zien verdwijnen. Er werden meer dan 4.000 digitale bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moet beslissen over de vergunning.

2024-03-29T12:03:30Z dg43tfdfdgfd