MINI-EUROPA ONTHULT 'EU IN ME'-MINIATUREN TER ERE VAN BELGISCH VOORZITTERSCHAP RAAD EU

In het attractiepark Mini-Europa aan de Heizel in Brussel zijn verschillende nieuwe miniatuurinstallaties onthuld onder de noemer 'EU in ME', of letterlijk vertaald, 'de Europese Unie in mij'. Dat gebeurde maandag in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en erevoorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.

De nieuwe installaties komen er ter ere van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en kaderen binnen de bredere tentoonstelling 'Spirit of Europe'. Bedoeling is om de noodzaak van de Europese Unie op een ludieke manier in de verf te zetten en tegelijkertijd het belang van de nakende Europese verkiezingen te onderstrepen. Ook Tom De Smedt, adjunct-hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, tekende present.

Nieuw in het attractiepark zijn onder andere de miniaturen over de Pride, het Erasmus+-programma en de Europese Green Deal. In totaal omhelst de 'Spirit of Europe'-tentoonstelling achttien miniaturen. Deze miniaturen, allen vervaardigd op schaal 1:25, symboliseren belangrijke Europese gebeurtenissen en beleidsdoelstellingen. De uitgebeelde scènes bespreken thema's zoals democratie, solidariteit en de normen en waarden van de Unie.

Onder begeleiding van de Europese hymne 'Ode an die Freude' van componist Ludwig van Beethoven, plantten Lahbib en Van Rompuy samen met enkele jonge kinderen ook nog een miniatuurboom bij een nieuwe miniatuur over het Gemeenschappelijke Europese Landbouwbeleid.

"Alle uitdagingen waar we vandaag voor staan, of het nu gaat over de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen of de klimaatverandering, kunnen enkel opgelost worden met solidariteit tussen de lidstaten op het Europese niveau", aldus nog Lahbib.

2024-04-29T12:36:08Z dg43tfdfdgfd