MALAISE GEVANGENISSEN - VAKBONDEN HERVATTEN ACTIES IN OUDENAARDE

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA) hervat na het weekend het uitgezet actieplan van beurtstakingen. Vandaag/maandag wordt actiegevoerd in de gevangenis van Oudenaarde, dinsdag is Hoogstraten aan de beurt.

Met de acties voeren bonden en personeel actie tegen het personeelstekort, de overbevolking in de gevangenissen en de opvordering van personeel vanaf de eerste dag voor het opzetten van de minimale dienstverlening.

In Hoogstraten zal ook met een symbolische actie de gevangenis ten grave gedragen worden, aldus Eddy De Smedt, permanent VSOA-secretaris gevangenissen. Onlangs werd immers de sluiting van de inrichting aangekondigd, na de opening van de nieuwe gevangenis in Antwerpen, volgens planning in de zomer van 2026. Woensdag 1 mei is geen actie gepland, donderdag volgt Tongeren en vrijdag is Haren aan de beurt.

Volgens het directoraat-generaal van de strafinrichtingen stond de totale gevangenispopulatie vrijdag op 12.082 gedetineerden. In Vlaanderen werden 57 grondslapers geteld en 9 in de Waalse strafinrichtingen.

2024-04-29T03:34:25Z dg43tfdfdgfd