MALAISE GEVANGENISSEN - STAKINGSAANZEGGINGEN VOOR VLAAMS-BRABANT, LIMBURG EN WEST-VLAANDEREN GEACTIVEERD

De drie stakingsaanzeggingen die de socialistische vakbond ACOD heeft ingediend voor de gevangenissen in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen, worden geactiveerd. Dat zegt federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA na het overleg van de vakbonden met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). De liberale vakbond ondersteunt de stakingsaanzeggingen van ACOD, net als de christelijke vakbond ACV.

Het vakbondsprotest kadert in de problematiek van het personeelstekort en de overbevolking van de gevangenissen. De socialistische vakbond had aanzeggingen ingediend voor drie opeenvolgende 48 urenstakingen. Vanaf maandagavond 13 mei om 22 uur kan er gestaakt worden in de gevangenissen in Vlaams-Brabant. Vanaf 14 mei om 22 uur zijn de gevangenissen in Limburg aan de beurt en vanaf 15 mei om 22 uur die in West-Vlaanderen.

"De overheid biedt geen oplossingen", reageerde Eddy De Smedt van VSOA op het overleg van dinsdagnamiddag met het kabinet van de justitieminister. Op donderdag 23 mei staat nieuw overleg gepland. "De overheid wil nieuwe maatregelen voorleggen, maar ze willen nog niet zeggen welke dat zullen zijn."

De christelijke vakbond hekelt het overleg van dinsdagnamiddag als een "maat voor niets". "De overheid had niet eens de moeite genomen om op onze eerder gestelde schriftelijke vragen te antwoorden", aldus ACV. De christelijke vakbond ziet naar eigen zeggen "niet de minste beterschap, noch de wil om beterschap te brengen". De vakbond sluit zich aan bij de activering van de stakingsaanzeggingen door ACOD.

De vakbonden wijzen er onder andere op dat de Belgische gevangenissen momenteel meer dan 12.000 gedetineerden tellen, een stuk boven de capaciteit van de inrichtingen.

Woensdag vindt om 11 uur nog een federale solidariteitsactie plaats aan de Financietoren in Brussel, waar ook een delegatie zal zijn van de gevangenisvakbonden.

2024-05-07T15:42:26Z dg43tfdfdgfd