MALAISE GEVANGENISSEN - SPONTANE STAKINGEN IN ANTWERPEN EN TIENTAL ANDERE GEVANGENISSEN

In de gevangenis van Antwerpen en een tiental andere penitentiaire instellingen in Vlaanderen en Brussel zijn nog tot vrijdagochtend om 6 uur spontane stakingen aan de gang. Die begonnen donderdagochtend uit onvrede over het feit dat minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) het opnieuw over de minimale dienstverlening wilde hebben. Al zeker in Antwerpen, maar ook in de meeste andere gevangenissen kan de wandeling en het bezoek niet doorgaan, zegt federaal secretaris Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA.

Dat de minister bij het intussen afgesprongen overleg eerder op de dag opnieuw hamerde op de minimale dienstverlening en over "opvordering op de dag van de staking zelf", schoot bij de bonden in het verkeerde keelgat, zegt De Smedt.

De spontane acties begonnen donderdagochtend al. Volgens Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, vinden momenteel nog spontane acties plaats in elf gevangenissen, namelijk Leuven Centraal, Gent, Antwerpen, Hasselt, Haren, Sint-Gillis, Merksplas, Wortel, Mechelen, Turnhout en Brugge.

Zeker in Antwerpen, maar ook in de meeste andere gevangenissen betekent dat geen wandeling en geen bezoek voor de gedetineerden, aldus De Smedt. "De staking eindigt vrijdag om 6 uur (wanneer de ochtendploeg start, red.)"

De vakbonden kondigden eerder op donderdag al een staking van onbepaalde duur aan in de alle Belgische gevangenissen vanaf maandag 1 april om 22 uur.

2024-03-28T18:56:46Z dg43tfdfdgfd