MALAISE GEVANGENISSEN - ONDERHANDELING OM GEVANGENIS SINT-GILLIS LANGER OPEN TE HOUDEN LOPENDE, ZEGT ACOD JUSTITIE

De onderhandelingen met de Regie der Gebouwen over het mogelijk langer openhouden van de gevangenis van Sint-Gillis, die tegen eind dit jaar zou moeten sluiten, lopen volop. Dat heeft Robby De Kaey, federaal secretaris van ACOD Justitie, woensdag gezegd tijdens een gemeenschappelijke vakbondsactie. Eind april stelde het Gevangeniswezen (DG EPI) nog dat die sluiting zou doorgaan zoals gepland.

"Maandag is ons bevestigd dat men kijkt naar een oplossing voor de sluiting van de gevangenis tegen het einde van dit jaar, samen met de Regie der Gebouwen", aldus De Kaey. "Daar zijn wij altijd vragende partij voor geweest."

Een tweetal weken geleden werd de overplaatsing georganiseerd van geïnterneerden naar de gevangenis van Haren. Op dit moment zitten er nog ongeveer 496 gevangenen in Sint-Gillis, wat voor de opening van Haren meer dan 900 geïnterneerden bedroeg.

"Als de gevangenis van Sint-Gillis eind dit jaar alsnog sluit, dan moet men op zoek naar 500 plaatsen voor geïnterneerden in Vlaamse en Waalse gevangenissen", aldus De Kaey. Dat gebeurt omdat de gevangenis van Haren bijna de volledige capaciteit van 1.190 bedden heeft bereikt. "Ik zie niet hoe men dat wil bereiken, we hebben op dit moment al 1.400 gedetineerden teveel."

Op 6 juni volgt een vergadering met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en de staatssecretaris van de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel (MR), over de toekomst van de gevangenis in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. "Ik hoop dat we op dat moment concreet iets vernemen over de toekomst van Sint-Gillis."

2024-05-08T10:45:30Z dg43tfdfdgfd