MALAISE GEVANGENISSEN - ACOD REAGEERT MET VERSTOMMING OP SLUITING GEVANGENIS HOOGSTRATEN

De socialistische vakbond ACOD reageert dinsdagavond met "verstomming" op het nieuws over de sluiting van de gevangenis van Hoogstraten (provincie Antwerpen). "Op geen enkel ogenblik werd tijdens het sociaal overleg gewag gemaakt van een eventuele sluiting als gevolg voor de toestand van het gebouw", zegt federaal secretaris Robby De Kaey.

De FOD Justitie meldde dinsdag dat de gevangenis van Hoogstraten sluit op het moment dat de nieuwe gevangenis in Antwerpen opent, normaal gezien in de zomer van 2026. Het personeel van de gevangenis van Hoogstraten werd hierover dinsdagvoormiddag ingelicht door de regionale directeur.

Volgens de vakbond werd er eerder gesproken over "het verstevigen van de funderingen". "Dat viel te rijmen met de grote kosten die men in het recente verleden gedaan had om in Hoogstraten ruimte te voorzien voor vrouwelijke gedetineerden die daar in een 'open regime' konden toeleven naar volledige vrijheid als hun straf erop zat. Zo ook heeft men een tiental jaar geleden zwaar geïnvesteerd in de renovatie van gebouwen en het machinepark om in te werkateliers gedetineerden tewerk te stellen in Hoogstraten", benadrukt De Kaey.

Er is volgens de vakbond geen duidelijkheid over wat de impact voor het personeel za zijn. "Het gaat om een plotse beslissing boven de hoofden van de personeelsleden. De minister heeft ervoor gekozen op geen enkel ogenblik hierover in gesprek te gaan met de vakbonden", aldus De Kaey.

2024-04-16T18:34:08Z dg43tfdfdgfd