LOGO SINT-GENESIUS-RODE GESCHRAPT DOOR PROVINCIEGOUVERNEUR: "IN STRIJD MET TAALWET"

Vlaams-Brabants provinciegouverneur Jan Spooren heeft het logo van de gemeente Sint-Genesius-Rode geschrapt, omdat die in strijd zou zijn met de taalwetgeving. Dat melden verschillende media en de gouverneur bevestigt het nieuws. De gemeente gaat in beroep tegen de beslissing bij de Raad van State.

Het logo van de faciliteitengemeente was sinds een klein jaar in gebruik. Het toont zowel de Nederlandstalige naam Sint-Genesius-Rode, in het donkerblauw, als de Franstalige naam Rhode-Saint-Genèse, in het groen. Een inwoner van de gemeente was echter naar de gouverneur gestapt om een klacht neer te leggen tegen het nieuwe logo, en de gouverneur is hem gevolgd.

"Een logo waarin de Nederlandstalige en de Franstalige gemeentenaam voorkomt, gaat uit van de gelijkheid tussen deze talen", schrijft de gouverneur in een brief. "Maar de bestuurstaalwet schrijft in Sint-Genesius-Rode de voorrang van het Nederlands voor. Dat is hier onvoldoende duidelijk."

Volgens de gemeente is het kleurverschil tussen de twee namen wel voldoende helder, en krijgt de Nederlandstalige naam de voorrang omdat het bovenaan het logo staat. De gemeente gaat daarom in beroep tegen de beslissing bij de Raad van State. "Het logo is goedgekeurd door zowel Franstalige als Nederlandstalige schepenen en gemeenteraadsleden", zegt burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). "Dit gaat niet over een communautair probleem, maar slechts om een logo van de gemeente. We betreuren de beslissing."

2024-05-03T12:01:38Z dg43tfdfdgfd