KUNSTWERK OVER VERGETEN KUNSTENARES EMILIE LOUISE FLöGE AAN STOCLETPALEIS ONTHULD

In bijzijn van staatssecretaris belast met Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) heeft stedenbouwkundige dienst urban.brussels vrijdagnamiddag een gloednieuw kunstwerk over de vergeten Weense kunstenares Emilie Louise Flöge onthuld. 'Urban Folly II' moet een debat op gang brengen over de rol van vergeten vrouwen in een wereld waar mannen de geschiedenis bepaalden.

Kunstenaar Stephan Goldrajch is een jaar lang in dialoog gegaan met kinderen om het kunstwerk uit te denken. "Dit conceptuele kunstwerk is mee uitgedacht door kinderen. Samen hebben we de geschiedenis van het Stocletpaleis onder de loep genomen en ons verdiept in de werken van Gustav Klimt", aldus Goldrajch. "We hebben toen ook een hele goede vriendin van Klimt ontdekt: Flöge."

De Oostenrijkse kunstenares, styliste en modeontwerpster staat bekend om haar ontwerpen met geblokt textiel en zwart-witte lijnen. Haar salon in Wenen, ontworpen door architect Josef Hoffmann die ook het Brusselse Stocletpaleis ontwierp, ging in vlammen op. Het kunstwerk is gebaseerd op een verloren gegaan fragment uit het atelier van Flöge. In het begin van de jaren 1890 werd ze de gezellin van de schilder Gustav Klimt. Experts geloven dat Flöge model stond voor het meest beroemde werk van Klimt: 'De Kus'.

Flöge is "te lang gereduceerd tot muze" van Klimt, meent Persoons. De onthulling van het kunstwerk moet een debat op gang brengen over de rol van vergeten vrouwen in de kunstwereld en daarbuiten. "Brussel telt een rijke verscheidenheid aan monumenten en kunstwerken, maar toch zijn er weinig die de vrouwen en hun bijdrage aan onze gedeelde geschiedenis in de schijnwerper zetten. Deze vergeten vrouwen verdienen nochtans een plaats in onze openbare ruimte."

Het eerbetoon werd besteld in het kader van het Art Nouveau Jaar 2023. De totale kosten voor het werk bedragen 25.000 euro.

2024-04-19T17:29:49Z dg43tfdfdgfd