KEURINGCENTRA "VERBIJSTERD" OVER GOEDKEURING PROEFPROJECT HERKEURINGEN BIJ GARAGISTEN

GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie voor de autokeuring, reageert "verbijsterd" op de goedkeuring van een proefproject waarbij bepaalde herkeuringen van wagens bij erkende garagisten kunnen gebeuren. "Objectiviteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid zijn niet gegarandeerd", zegt de belangenorganisatie.

Het Vlaams Parlement zette het licht op groen in de nacht van woensdag op donderdag. Het gaat om een proefproject van vijf jaar dat nog eens met vijf jaar kan worden verlengd bij een positieve evaluatie. In eerste instantie zullen herkeuringen in aanmerking komen waarvoor geen meettoestellen nodig zijn, zoals voor gebreken aan banden, spiegels, lichten en ruiten.

GOCA Vlaanderen zegt dat er veel uitdagingen mee gepaard gaan en heeft zich naar eigen zeggen nooit akkoord verklaard met de voorziene uitvoeringsmodaliteiten. "Wij hebben er altijd voor gewaarschuwd dat de kernwaarden van de keuring, objectiviteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid, niet gegarandeerd zijn."

"Erkende garages zullen zowel een herkeuring als een herstelling kunnen uitvoeren en zullen dus rechter en partij zijn, wat het risico op commerciële belangenvermenging enorm verhoogt", zegt de sectorfederatie in een persbericht. "De controlemechanismen die naar voor geschoven worden om dit tegen te gaan, zijn ruimschoots onvoldoende."

2024-05-09T05:43:14Z dg43tfdfdgfd