JONGEREN VINDEN WEG NAAR PSYCHOLOGISCHE HULPVERLENING NIET, ZEGGEN JONGERENORGANISATIES

Met een web van touwen en wegwijzers, dat vrijdagochtend gespannen zal zijn in het station Antwerpen-Centraal, willen de Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Vereniging van Studenten en de Vlaamse Scholierenkoepel aankaarten dat jongeren de weg niet vinden naar psychologische hulp, zoals die aangeboden wordt door OverKop-huizen, JAC's en psychologen.

Volgens de belangenbehartigers van kinderen en jongeren, scholieren en studenten ontbreekt er een duidelijk overzicht van alle mogelijke hulpverleners. Zowel de jongeren als de personen met een doorverwijsfunctie - zoals jeugdwerkers, CLB-medewerkers en leerkrachten - slagen er niet in zich een weg te banen in het doolhof.

"Als jeugdwerker is het vaak onduidelijk welke hulpverlening er op lokaal niveau allemaal beschikbaar is. Er zijn al algemene overzichten van de plekken waar jongeren terecht kunnen op Vlaams niveau, maar er is meer nood aan lokaal overzicht", zegt Nikkie Kiekens, jeugdwerkadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad en jeugdwerker bij Uit De Marge vzw. "De website van het jongereninformatieplatform WAT WAT, maar ook het studenteninformatieplatform Moodspace, zijn goede voorbeelden van hoe het wél overzichtelijk kan", aldus de jongerenorganisaties. "Hier kunnen jongeren en aanspreekpunten in één oogopslag verschillende hulplijnen contacteren."

Voor de jongerenorganisaties moet het mentaal welzijn van jongeren een prioriteit zijn van de beleidsmakers, zowel voor als na de verkiezingen. Ze formuleren daarvoor vier concrete beleidsvoorstellen. Zo moet de toegang tot hulp duidelijker zijn: op plekken waar jongeren zelf zijn - waar ze les volgen, sporten en rondhangen - moeten aanspreekpunten zijn. Jongeren moeten online, telefonisch, via chat en face to face hulp kunen vinden. Ook voor personen met een doorverwijsfunctie moet er een duidelijk overzicht van hulp, per stad of gemeente, zijn. Wil de hulp effectief zijn, moet tot slot de taal van de jongere gesproken worden.

2024-03-29T03:02:34Z dg43tfdfdgfd