HONDERDTAL MANIFESTANTEN TEGEN CONFERENTIE RECHTSCONSERVATIEVEN IN BRUSSEL

Een honderdtal mensen heeft dinsdagnamiddag geprotesteerd tegen de conferentie van rechtsconservatieven in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Noode. Dat meldt de politie. Zo'n meeting organiseren, komt neer op het promoten van de ideeën van extreemrechts", aldus de organisatoren van het protest.

Dinsdag vond in de zaal Claridge de National Conservatism Conference (NatCon) plaats, een bijeenkomst waarop een veertigtal prominenten van conservatief, religieus en extreemrechts zijn uitgenodigd onder wie de Hongaarse eerste minister Viktor Orban, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour.

De omstreden conferentie had al twee keer moeten uitwijken, eerst van de Concert Noble in Brussel naar het hotel Sofitel Brussels Europa in Etterbeek, en dan naar Claridge in Sint-Joost-ten-Noode. Burgemeester Emir Kir was daar echter niet over te spreken, en stuurde de politie naar de zaal om de conferentie stop te zetten. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar de politie liet wel niemand meer binnen.

"We zijn al een twaaltal dagen bezig om de NatCon tegen te houden. Tijdens deze jaarlijkse vergadering vespreid extreemrechts zijn discours, ontmoeten het elkaar, organiseert het zich en financiert het zich", aldus een lid van de Coordination antifasciste, die de mobilisatie organiseert.

De organisatie is van oordeel dat het toelaten van zo'n event "de verspreiding van extreemrechtse ideeën zoals het nationalisme, het racisme en het seksisme aanmoedigt en eraan meewerkt". Ze hoopt dat de toegang ook woensdag nog afgesloten blijft, voor de tweede dag van de meeting. Onder meer de Hongaarse premier Orban staat dan op de planning.

2024-04-16T19:24:21Z dg43tfdfdgfd