HOF VAN BEROEP GENT - VERDACHTEN 'HOMOMOORD' KRIJGEN GEEN STRENGERE STRAF VOOR EERDERE, GELIJKAARDIGE FEITEN

Twee jongeren die ook verdacht worden van de moord op David Polfliet op vijf maart 2021 zijn door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot straffen deels met uitstel voor gelijkaardige feiten. Het gaat over feiten die zich drie dagen voor de moord afspeelden in Kieldrecht.

De twee gingen op dezelfde manier te werk als bij David Polfliet door hem te lokken met een vals profiel op een datingapp voor homo's. Drie dagen eerder had de bende op gelijkaardige wijze een slachtoffer naar een afgelegen veld in Kieldrecht gelokt. Daar werd de man gegijzeld en vernederd. Het hele gebeuren werd ook door een van de bendeleden op beeld vastgelegd.

Het slachtoffer in Kieldrecht overleefde de aanval wel. Drie dagen later liep David Polfliet een steek in de lies op en overleed.

De twee minderjarige betrokkenen werden door het gerecht uit handen gegeven en dus als volwassenen berecht. De rechtbank van Dendermonde veroordeelde een nu 19-jarige man uit Beveren tot 40 maanden cel, waarvan 28 met uitstel, en een nu 20-jarige man uit Beveren tot 3 jaar cel, waarvan 2 met uitstel. Intussen werden ze beiden vrijgelaten uit de gevangenis en moeten ze strikte voorwaarden, zoals een contactverbod, naleven.

Het parket ging in beroep om effectieve gevangenisstraffen van 54 en 42 maanden cel te eisen. Zelf vroegen ze om een werkstraf in afwachting dat ze voor het hof van assisen moeten verschijnen. Het hof van beroep in Gent ging niet in op hun vraag. In zijn arrest spreekt het hof over maatschappelijk verwerpelijke feiten die ontegensprekelijk getuigen van verregaande gewelddadigheid en van een ontoelaatbare driestheid. Er is eveneens sprake van een totaal gebrek aan respect voor de fysische integriteit van gezagsdragers. Het hof besloot daarom de straffen uit eerste aanleg te bevestigen.

2024-04-24T14:51:27Z dg43tfdfdgfd