GENTSE FEESTEN - EXTINCTION REBELLION WOU STROPPENSTOET GENTSE FEESTEN VERSTOREN

De Gentse Feesten hebben vrijdag 230.000 bezoekers over de vloer gekregen. Het was daarmee de drukste dag tot nu toe. Heel wat mensen volgden de 50ste Rondgang van de Stroppendragers van nabij. Maar ook de activistische beweging Extinction Rebellion wou de stoet verstoren. Dat bevestigt Gents politiewoordvoerder Matto Langeraert.

De 50ste Stroppenommegang was dit jaar opnieuw een succes. Maar dit jaar waren er opvallend extra politiemensen op de been. Dat was om te route vrij te maken en te houden voor de passage van de stoet, maar ook omdat de politie signalen had opgevangen dat Extinction Rebellion in de stoet wou inbreken. "Extinction Rebellion had inderdaad signalen gegeven dat ze de stoet wilden verstoren", zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. "Dus is er actief gezocht naar gekende actievoerders, en werd het parcours vooraf al in de gaten gehouden." De stoet verliep zonder noemenswaardige incidenten, maar de activisten konden wel een spandoek ontrollen van de Belforttoren. Die werd echter onmiddellijk weggehaald.

Daarnaast meldde de Gentse politie 10 vechtpartijen. Ook kregen 90 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen, werden er 22 verkeersboetes uitgeschreven en 11 voertuigen getakeld. Voorts werden er 114 verloren voorwerpen binnen gebracht. Die kunnen afgehaald worden aan het commissariaat in de Belfortstraat.

Het Rode Kruis heeft op de achtste dag 199 bezoekers verzorgd in de EHBO-posten. De ziekenwagen moest vrijdag 13 keer uitrukken. 18 mensen kwamen zich aanmelden bij de spoedgevallendiensten, 2 mensen moesten gehospitaliseerd worden.

2024-07-27T13:23:22Z dg43tfdfdgfd