GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2024 - KORTGEDINGRECHTER VERWERPT VRAAG VAN JULIE TATON OM BERGEN TOT INSCHRIJVING TE VERPLICHTEN

De Brusselse burgerlijke rechtbank heeft maandag in kort geding de eis van Kamerlid Julie Taton (MR) verworpen om de Belgische staat en de stad Bergen te dwingen haar voorlopig in te schrijven in het bevolkingsregister van de hoofdstad van Henegouwen. In een persbericht legt de rechtbank uit dat het Taton aan een aantoonbaar belang ontbreekt.

Taton wil op 13 oktober voor de MR aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen deelnemen, op de lijst Mons en Mieux van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. De voormalige Miss België, die in juni werd verkozen in de Kamer, zou daarvoor haar woonplaats in Waals-Brabant moeten verlaten en verhuizen naar Bergen. Ze zou er haar intrek nemen in een appartement van Bouchez, maar de lokale administratie weigert haar te domiciliëren omdat ze tijdens het buurtonderzoek nooit aanwezig was.

Taton vindt dat haar aanvraag om in het bevolkingsregister van Bergen ingeschreven te worden ten onrechte en op willekeurige wijze geweigerd is door de bevoegde ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze heeft de kortgedingrechter daarom gevraagd de Belgische staat en de stad Bergen te verplichten haar tijdelijk in het bevolkingsregister in te schrijven en vervolgens ook als kiezer, zodat ze zich kandidaat kan stellen bij de lokale verkiezingen.

Maar wegens gebrek aan belang in hoofde van Taton heeft de rechtbank haar vraag maandag onontvankelijk verklaard. Er zijn reeds andere rechtsmiddelen beschikbaar bij andere instanties, luidt het, met name bij het hof van beroep in Bergen. Dat onderzoekt de zaak van Taton aanstaande woensdag.

2024-09-16T18:09:37Z dg43tfdfdgfd