GEEN HUISMUSSEN IN VIJFDE VAN VLAAMSE TUINEN

Bij een telling afgelopen weekend hebben een vijfde (21 procent) van de deelnemers geen enkele huismus waargenomen. 42 procent zag er slechts tussen één en vijf. Dat heeft Vogelbescherming Vlaanderen donderdag gemeld in een persbericht.

Van zaterdag 23 tot en met woensdag 27 maart telden 2.884 mensen een kwartier lang de huismusmannetjes in tuinen in Vlaanderen. Een vijfde van de deelnemers zag geen enkel exemplaar, twee op de vijf zagen er slechts één tot vijf.

De lage cijfers zijn echter voor een deel te wijten aan het slechte weer. Het telmoment wordt daarom vanaf vandaag/donderdag met vijf dagen verlengd. "Door felle wind in het weekend hielden de mussen zich vaak verstopt. Veel tellers zagen hierdoor opmerkelijk minder huismussen dan de dagen ervoor", vertelt beleidsmedewerker van Vogelbescherming Vlaanderen, Sam Liégeois.

De voorlopige resultaten van het telweekend bevestigen een trend van de laatste 20 jaar. Tussen 2007 en 2018 daalde de Vlaamse populatie met 42 procent. Sinds 2016 valt de vogel zelfs onder de categorie kwetsbaar op de Vlaamse Rode Lijst, een overzicht van diersoorten die verdwenen zijn of dreigen te verdwijnen.

Niet enkel het aantal huismussen is gedaald, ook de grootte van de huismussenkolonies. Een normale kolonie moet uit minstens tien paren bestaan. Een telweekend maakt een studie over koloniegrotes mogelijk. "Door elk jaar te tellen, kunnen we de evolutie van de huismus op de voet volgen en maatregelen nemen", aldus Liégeois. In dit jaar van de huismus willen we het brede publiek en de lokale besturen nog meer sensibiliseren om een faunavriendelijke buurt te creëren."

2024-03-28T12:31:16Z dg43tfdfdgfd