FRANSTALIGE ONDERWIJSVAKBONDEN HERINNEREN BIJ MANIFESTATIE AAN EISEN

De Franstalige onderwijsvakbonden hebben dinsdag in Brussel in gemeenschappelijk front betoogd. In aanloop naar de verkiezingen van zondag 9 juni wilden ze nog eens hun eisen in herinnering brengen.

De organisatoren hadden gehoopt op vier- tot vijfduizend deelnemers, maar naar eigen zeggen waren het er uiteindelijk zeven- tot achtduizend. "Een echt succes", luidde het. De manifestanten trokken van het Centraal Station naar de zetel van de regering van de Franse gemeenschap op het Surlet de Chokierplein. Uit solidariteit was ook een - groter dan verwachte - Vlaamse vakbondsdelegatie aanwezig.

De Franstalige bonden zijn voorstander om de grootte van de klassen te beperken tot maximaal vijftien leerlingen. Ze willen ook een einde aan de zogenaamde "ghettoscholen", waar veel leerlingen met problemen geconcentreerd zitten, en zouden graag de werklast van het onderwijzend personeel zien verminderen. Het idee is dat het administratieve voor de leerkrachten vaak de overhand krijgt op het pedagogische.

"Men hoort vaak zeggen dat leerkrachten veel verlof hebben, en korte werkdagen. Wel, komen jullie maar eens kijken in onze scholen, dames en heren ministers", klonk het aan de zetel van de regering van de Franse gemeenschap. "De steeds zwaardere administratieve last, de strijd tegen de schooluitval, het veroorzaakt allemaal stress."

Volgens de bonden mag het onderwijs ook niet alleen aangestuurd worden in functie van de arbeidsmarkt.

De manifestatie eindigde iets na de middag.

2024-04-23T11:22:13Z dg43tfdfdgfd