EVACUATIEOEFENING "STORM TIDE" DEZE MAAND IN HENEGOUWEN

Van 13 tot 24 mei organiseert het Special Operations Regiment van het Belgische leger de oefening 'Storm Tide'. Daarbij zullen 900 militairen samen met de FOD Buitenlandse Zaken de evacuatie van landgenoten uit een crisisgebied oefenen.

"We moeten klaarstaan om deze missies snel uit te voeren", aldus de commandant van het regiment, kolonel Frédéric Linotte, dinsdag op een persconferentie in Bergen.

De militairen komen uit de Land- en Luchtmacht en de medische component. De oefening vindt vooral plaats in de omgeving van Doornik, Bergen, Aat (Ath) en Chièvres. De militairen zullen er een aantal burgers en reservisten evacueren met een A400M-transportvliegtuig naar Châlons-Vatry in het noorden van Frankrijk. Om het realisme te verhogen zullen sommige activiteiten plaatsvinden buiten de militaire oefenterreinen.

Onder te evacueren burgers zijn ook zowat 600 studenten van de opleiding "Defensie en Veiligheid" van scholen uit Geraardsbergen, Irchonwelz, Namen en Bergen. Volgens Defensie is dat voor hen een "uitstekende gelegenheid om kennis te maken met Defensie en de militairen van nabij in actie te zien".

2024-05-07T16:27:32Z dg43tfdfdgfd