"EINDE VAN TIJDPERK": GEEN NEDERLANDSE F-16'S MEER VOOR BEWAKING BENELUX-LUCHTRUIM

Nederland zet niet langer F-16's in voor de bewaking en bescherming van het Belgische, Nederlandse en Luxemburgse luchtruim. Hun opvolgers, twee F-35-gevechtsvliegtuigen, hebben die rol sinds vrijdagochtend volledig in handen, zo blijkt uit een nieuwsbericht van de Nederlandse Defensie.

België en Nederland zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van de Benelux-landen. Ze wisselen elkaar om de zoveel weken af. De opdracht - "Quick Reaction Alert" (QRA) in defensiejargon - houdt in dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 jachtvliegtuigen paraat staan om te reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Nederland staat momenteel in voor de QRA.

Op X spreekt de Nederlandse Defensie over het "einde van een 43-jarig tijdperk". "De F-16's hebben hun laatste Quick Reaction Alert (QRA) missie voor het Benelux luchtruim voltooid", klinkt het. Nederland zette sinds 1981 F-16's in voor de opdracht.

Tot en met donderdag stonden een duo F-35's en ook 2 F-16's van de Nederlandse luchtmacht in een beurtrol in voor de bewaking en bescherming van het luchtruim. Vanaf vrijdag nemen de modernere F-35's die rol volledig op zich. De toestellen zijn gelegerd op de vliegbases Leeuwarden en Volkel.

"Voor de F-16's betekent het een nieuwe stap richting het definitieve einde", zegt de Nederlandse Defensie. Nederland faseert de verouderde toestellen uit.

Op 9 mei neemt België de QRA opnieuw over. Ons land zet vooralsnog F-16's in op de luchtmachtbases Kleine-Brogel en Florennes. De Belgische F-16-vloot zal eveneens vervangen worden door F-35's.

2024-03-29T10:48:21Z dg43tfdfdgfd