EERSTE SOLVAYRAAD VOOR BIOLOGIE MOET REVOLUTIONAIRE ONTWIKKELING VAN VAKGEBIED ONTKETENEN

Met de oprichting van de eerste Solvayraad voor Biologie willen de Solvay-instituten verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en zusteruniversiteit Université Libre de Bruxelles (ULB) een revolutie in het vakgebied ontketenen. De eerste Solvayraad voor Biologie vindt plaats van 18 tot 20 april in het Brusselse Flagey, met als hoogtepunt een publieke zitting op 21 april. Dat meldt VUB in een persbericht.

Het is de eerste keer sinds de ontstaansgeschiedenis van de Solvayraden dat er een dergelijke wetenschappelijke top wordt georganiseerd voor de biologische wetenschappen. Bezieler Ernest Solvay was in het begin van de 20e eeuw, na de oprichting van de Solvayraden voor Biologie en Fysica, al gewonnen voor een dergelijke biologische mondiale wetenschappelijke topbijeenkomst, maar dat bleek toen nog niet levensvatbaar. Vandaag liggen die kaarten anders, zo stelt VUB-onderzoeker Alessio Rocci.

Volgens Rocci bevinden we ons momenteel op een kruispunt in de biologische geschiedenis, waarbij het werk van verschillende biologen, scheikundigen, natuurkundigen, computerwetenschappers en statistici convergeren en samenvloeien. Die evolutie effent het pad voor een eventuele internationale "kwantumsprong" in de biologische wetenschappen.

De eerste Solvayraad voor Biologie brengt 35 internationale experten samen voor een internationaal wetenschappelijk comité. De raad wordt voorgezeten door Fransman Thomas Lecuit, directeur van het Turing Center for Living Systems.

Op het programma staan lezingen van vooraanstaande wetenschappers: de winnaar van de Breakthrough Prize in Life Sciences uit 2023 Anthony Hyman zal het hebben over informatieoverdracht in het lichaam op cellulair niveau, professor Stephanie Palmer, verbonden aan de Universiteit van Chicago, doet in haar lezing 'Seeing What's Coming' de anticipatiemechanismen van het menselijke brein uit de doeken.

"Met deze eerste Solvayraad voor Biologie knopen de Solvay-instituten aan bij een indrukwekkende traditie", zegt VUB-rector Jan Danckaert. "De Solvayraden brengen al meer dan een eeuw de wereldtop van de wetenschap naar Brussel."

2024-04-16T22:34:48Z dg43tfdfdgfd