EEN OP DRIE WATERLOPEN IN VLAANDEREN BEVAT TE VEEL E. COLI

Een op de drie waterlopen in Vlaanderen en een deel van Brussel bevat te veel schadelijke E. Colibacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van de vzw Waterland waarover De Standaard vrijdag bericht. "Genoeg reden tot bezorgdheid", vindt Lieven Symons, de coördinator van Waterland.

Vrijwilligers namen deze maand in het totaal stalen op 401 plaatsen in rivieren, kanalen, beken en plassen. Daarvan leverden 385 tests een valide resultaat op. Bij een derde bleek er te veel van de bacterie aanwezig te zijn: meer dan 2.000 kolonies per 100 milliliter. Bij 43 procent van de meetplaatsen werd de norm die de overheid hanteert voor zwemplassen (minder dan 1.000 kolonies) niet gehaald. Bij hogere concentraties wordt kinderen, ouderen en mensen met een verlaagde weerstand afgeraden het water in te gaan.

De E. Colibacterie kan op drie manieren in het water terechtkomen: via dierlijke mest, van ongezuiverd geloosd huishoudelijk afvalwater of via zogenaamde overstorten die ervoor zorgen dat bij hevige regenval het overtollige water in riolen naar een waterloop kan ontsnappen.

Aquafin, dat instaat voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater, laat in een reactie weten "dat er vandaag geen specifieke norm voor E. coli bestaat". De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft aan dat E. coli niet de maatstaf is om de waterkwaliteit te beoordelen op ecologisch vlak. "De bacterie is een indicator voor de zwemwaterkwaliteit", zegt woordvoerster Katrien Smet.

E. coli is een bacterie die gezondheidsproblemen, zoals buikpijn, diarree, braken of koorts kan veroorzaken.

2024-03-29T06:32:54Z dg43tfdfdgfd