DRIE OPGEPAKTE TERREURVERDACHTEN ZIJN AANGEHOUDEN

In Antwerpen zijn drie van de zeven terreurverdachten die donderdag waren opgepakt bij een reeks huiszoekingen in ons land, aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt het federaal parket. De ver­moede­lijke terreurgroep zou gelinkt zijn aan ISKP, een tak van IS (Islamitische Staat), bevestigt het parket.

In het kader van een onderzoek van de Antwerpse federale gerechtelijke politie (FGP) werden donderdag in totaal veertien huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Seraing, Sint-Joost-ten-Node, Menen, Leopoldsburg, Luik, Kortrijk, Gent en Zonhoven. Daarbij werden zeven personen opgepakt die mogelijk betrokken zouden zijn bij een terroristische groepering. De groepering zou een aanslag voorbereiden, zonder weliswaar al een specifiek doelwit te hebben bepaald.

Het parket stelt dat de mogelijke terroristen deel zouden uitmaken van de IS-tak ISKP, uit Centraal-Azië. Het gaat om Tsjetsjenen, die allen meerderjarig zijn. Uiteindelijk werden zes van de zeven arrestanten voor de onderzoeksrechter geleid. Eén persoon werd vrijgelaten.

De onderzoeksrechter heeft vrijdag beslist om drie verdachten ook effectief aan te houden. Alle drie worden ze verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en van het voorbereiden van een aanslag. Voor een van de verdachten komt daar ook nog financiering van terrorisme bij. De drie anderen zijn vrijgelaten.

De drie aangehouden verdachten verschijnen op woensdag 31 juli voor de raadkamer.

2024-07-26T16:29:53Z dg43tfdfdgfd