CELSTRAF GEVRAAGD VOOR ZESTIGER DIE ONDER MEER SPEELGOED STAL VOOR KLEINKINDEREN

Het openbaar ministerie heeft woensdagochtend voor de correctionele rechtbank van Leuven 18 maanden gevangenisstraf en 800 euro boete gevorderd voor een reeks diefstallen. Een zestigjarige grootvader ging vijf keer aan de haal met spullen om in zijn levensonderhoud te voorzien. De man had liep in zijn volwassen leven al veertig keer tegen de veroordelingslamp.

Jan V. (64) sloeg zijn slag begin 2022 bij de Colruyt in Diest en filialen van Dreamland in Diest en Tienen. Telkens stak hij enkele spullen in zijn zakken, om dan met een klein product naar de kassa te gaan en enkel dat product te betalen.

Op 4 april besloot V. zichzelf aan te geven, nadat hij vijf keer zulke feiten had gepleegd. Aan de politie, en aan de rechter woensdag, verklaarde hij dat hij de feiten had gepleegd zonder er winst aan te willen maken. De gestolen goederen waren telkens voedsel of huishoudproducten. Uit de Dreamland-filialen stal hij PlayStation-spelletjes om aan zijn kleinkinderen te kunnen geven.

De man heeft al een zwaar beladen strafverleden, met onder meer een veroordeling tot twaalf jaar cel. Daarom zag het openbaar ministerie zich genoodzaakt om een zware straf te vorderen. De advocaat van de man legde uit dat zijn verleden er nu ook voor zorgde dat hij regelmatig in geldnood zat, maar dat die problemen opgelost zouden zijn vanaf 2024. Dan zou hij, dankzij zijn pensioen, een vast inkomen hebben en de stabiliteit die daarbij komt.

De rechtbank zal uitspraak doen op 6 juli.

2023-06-07T12:47:27Z dg43tfdfdgfd