BURGEMEESTER KIR WIL TOPCONFERENTIE RECHTSCONSERVATIEVEN MET POLITIEBEVEL STOPZETTEN

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, heeft dinsdagmiddag met onmiddellijke ingang een politiebevel uitgevaardigd om de topconferentie van Europese rechtsconservatieven te annuleren. Die conferentie was eerder afgelast in verschillende andere Brusselse gemeenten en was uitgeweken naar de evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Om verstoring van de openbare orde te voorkomen, hebben politieagenten uit de omgeving opdracht gekregen om "onmiddellijk" naar de locatie te gaan en het bevel uit te voeren.

Het gaat om de National Conservatism Conference (NatCon), een bijeenkomst waarop een veertigtal prominenten van conservatief, religieus en extreemrechts zijn uitgenodigd. Onder hen onder meer Hongaars eerste minister Viktor Orban, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour. Ook Europees Parlementslid voor Vlaams Belang Tom Vandendriessche stond op de sprekerslijst.

De omstreden conferentie moest eerst uitwijken van de Concert Noble in Brussel naar het hotel Sofitel Brussels Europa in Etterbeek. Maar nadat de bijeenkomst ook daar niet kon plaatsvinden, weken de organisatoren uit naar evenementenzaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Daar ging de conferentie dinsdagochtend rond 8 uur van start.

Dit tot groot ongenoegen van burgemeester Emir Kir, die meteen liet verstaan dat hij er alles aan zou doen om de bijeenkomst alsnog te laten annuleren. Hij heeft daar intussen ook stappen voor gezet. "Er is een risico op verstoring van de openbare orde als deze conferentie plaatsvindt", aldus Kir. "Op basis van het advies van mijn politiechef en van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) heb ik beslist om een politiebevel uit te vaardigen om het evenement te verbieden met onmiddellijke ingang", aldus nog de burgemeester.

Politieagenten uit de omgeving hebben de boodschap gekregen om zich "onmiddellijk" naar de locatie te begeven om het bevel uit te voeren en om dus een einde te maken aan de conferentie.

2024-04-16T11:38:11Z dg43tfdfdgfd