BRUSSELSE UNIVERSITEITEN BUNDELEN KRACHTEN ROND ALZHEIMERONDERZOEK VIA DIGITAAL PLATFORM

Verschillende Brusselse universiteiten en universitaire ziekenhuizen bundelen voor het eerst de krachten door informatie en resultaten uit Alzheimeronderzoek met elkaar te delen. De VUB, UZ Brussel, Université Libre de Bruxelles, het Erasmusziekenhuis, de Université Catholique de Louvain (UCL) en de Cliniques Universitaires St. Luc doen dat voortaan via een digitaal ecosysteem, Translate-AD. Dat meldt VUB in een persbericht.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie in ons land en in België lijden er naar schatting 200.000 mensen aan dementie. Zes procent daarvan is jonger dan 65 jaar. Hoewel de ziekte in de lift zit en jaar na jaar meer slachtoffers eist, blijven er toch nog veel vraagtekens over de ziekte bestaan.

Met Translate-AD hopen de partners een mijlpaal in de behandeling van Alzheimer te forceren door voor het eerst in te zetten op het delen van geanonimiseerde patiëntengegevens. Door in een betere gegevensdeling te voorzien, kunnen bepaalde 'biomarkers' geïdentificeerd worden. Die 'vingerafdrukken van de ziekte' kunnen helpen bij de diagnose. Ook zal men beter kunnen voorspellen hoe het verloop van de ziekte er zal uitzien.

Translate-AD stelt de onderzoekers zo in staat om samen vraagstukken over de ziekte op te lossen. Een welbepaalde onderzoeksvraag wordt vanuit de centrale onderzoekscomputer naar de lokale ziekenhuisservers gestuurd, waarna de lokale server alle relevante en geanonimiseerde gegevens voor het oplossen van de vraag verzamelt. Na afloop stuurt de lokale server de resultaten opnieuw naar de centrale onderzoekscomputer.

"Onze drie Brusselse geheugenklinieken zijn alle drie erkend als Europese referentiecentra voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van Alzheimer", zo zegt VUB-professor dr. Sebastiaan Engelborghs, coördinator van het onderzoek. "Dit zal ongetwijfeld leiden tot een betere diagnosestelling en behandeling van personen die de ziekte hebben of het risico lopen later symptomen te ontwikkelen."

2024-09-16T15:34:27Z dg43tfdfdgfd