BRUSSEL OPENT TWEEDE CREMATORIUM IN GEMEENTE EVERE

In bijzijn van schepen van Openbare Werken in gemeente Evere David Cordonnier (PS) en de voorzitter van de raad van bestuur van de Intercommunale voor Crematie in Brussel Fabian Maingain (DéFI) heeft de begraafplaats van Evere officieel de deuren van het tweede Brusselse crematorium geopend.

Het gloednieuwe crematorium was drie jaar in aanbouw. Het gebouw, aan tramhalte Bordet aan de grens met Vlaanderen, is ontworpen door de Portugese architecte Eduardo Souto de Moura en ligt in het groen. "Het moet een plek van zeldzame sereniteit worden, omgeven door licht en natuur en bevorderlijk voor meditatie", aldus de begraafplaats van Evere in een persbericht.

Om de bezoekersstroom te beheren is er "een duidelijke circulatie" voorzien in het gebouw, waardoor bezoekers niet op hun stappen moeten terugkeren en vanaf de ontvangstruimte een ronde doen tot in de familieruimte. Er is ook een privéruimte voorzien voor rouwenden en dichte nabestaanden van de overledene. De technische ruimtes en verbrandingsovens bevinden zich op de ondergrondse verdieping.

Door de opening van het crematorium wordt ook de druk op de crematoria in Zemst en Ukkel verlicht. Broodnodig, aangezien vele Brusselaars uit de Noordrand tot nu toe richting het crematorium in Zemst moeten trekken om afscheid te nemen van een geliefde en de assen te verstrooien.

Voorzitter van de raad van bestuur van de Intercommunale voor Crematie in Brussel Fabian Maingain (DéFI) merkt op dat de prijzen, in tegenstelling tot de prijzen van crematiehuizen in Vlaanderen, door het publieke karakter van het crematorium stabiel blijven.

2024-03-29T13:13:37Z dg43tfdfdgfd