ASSISEN VLAAMS-BRABANT - NESTCAMERA FILMDE FRAGMENTEN VAN HET STRAATGEVECHT

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven hebben de politiediensten dinsdagavond de camerabeelden getoond van de straat waar de dodelijke raid plaatsvond. De Audi Q7 waarmee het slachtoffer meermaals overreden werd, is daarop wild aan- en wegrijdend te zien. Schokkender waren de geluiden van het geweld en de impacts op de auto, van zowel het slachtoffer als de wapens.

Op 2 juni 2021 liep in de Waaienberg in Opwijk een dispuut over een verkoop van een tweedehandswagen tussen twee groepen Roemenen uit de hand. De kopers, Bujor (29) en Irinel (23) Puica, die zich bekocht voelden, keerden na een eerste aanvaring 's avonds laat terug met zes kompanen. In het gevecht dat daarop volgde werd Vasile Popa (24), een huisgenoot van de verkoper aangereden, en door elke broer een keer overreden. Hij overleed twee weken later.

Voor de familie van Popa waren de beelden aangrijpend. Maar omdat veel van de chronologie van de feiten afhangt van dit filmpje, werden de beelden keer op keer opnieuw afgespeeld, met opmerkingen van alle partijen. Het filmpje is vijf minuten roepen, tumult, gierende banden en bonken op de carrosserie van de Q7, het overrijden zelf gebeurt net buiten beeld.

Wel zichtbaar is hoe de wagen eerst een eind wegrijdt, om dan terug te keren en pal in het midden van het beeld te vertragen. Irinel komt daarop in beeld en dwingt zijn broer om uit de auto te stappen. Hij rijdt daarop verder, en opnieuw over het slachtoffer. Er is buiten beeld ook steeds gebonk te horen, wat volgens de beschuldigden kan verklaren waarom ze niet zouden gemerkt hebben dat ze over iemand reden.

2024-04-23T18:33:15Z dg43tfdfdgfd