ANTWERPSE SECUNDAIRE SCHOLEN INSTALLEREN GRATIS "MENSTRUATIEKASTJES" IN TOILETTEN

In Antwerpen is een project gelanceerd waarbij secundaire scholen met steun van de stad en de vzw Drupp "menstruatiekastjes" installeren in de meisjestoiletten. Leerlingen kunnen er gratis tampons en maandverband nemen. Het stadsbestuur heeft het over een belangrijke maatregel tegen het toenemend probleem van "menstruatiearmoede".

Menstruatiearmoede treft in Antwerpen naar schatting één op de acht tienermeisjes. "Dat betekent concreet dat zij niet iedere maand over voldoende menstruatieproducten beschikken", zegt schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). "Menstruatiearmoede is een van de vele deelproblemen van armoede, zeg maar, zoals je bijvoorbeeld ook vrijetijdsarmoede en vervoersarmoede hebt. Het doet iets met meisjes in de puberteit als je ook al stress moet hebben op school vanwege het functioneren van je lichaam, een natuurlijk proces. Dat moeten we aanpakken."

Het project met menstruatiekastjes moet een oplossing bieden die niet stigmatiserend is. "De producten zijn gratis beschikbaar voor iedereen, dus niet bijvoorbeeld achter slot en grendel of op aanvraag in het secretariaat", stelt Meeuws. "Het zijn ook mooi ontworpen kastjes, zodat leerlingen er respect voor zouden hebben."

Het stedelijk onderwijs is met het project gestart, maar er lopen ook vergevorderde gesprekken met de andere onderwijsnetten die in Antwerpen actief zijn. Het doel is om de menstruatiekastjes zo breed mogelijk uit te rollen in het secundair onderwijs.

2023-12-04T12:03:49Z dg43tfdfdgfd